×

 

Spletna stran uporablja piškotke, s pomočjo katerih vam omogočimo boljšo uporabniško izkušnjo.

Prikaži podrobnosti

1. Kaj je skupinski nakup ZPS?

V skupinskem nakupu se združijo potrošniki posamezniki, ki delijo enak interes. Tako ustvarijo močno pogajalsko izhodišče v razmerju do ponudnikov. Tako jih spodbudimo, da se za potrošnike doseže dobra ponudba. Več potrošnikov, kot se združi, večja je naša moč. Ni pomembno, ali ste že član Zveze potrošnikov Slovenije, saj je sodelovanje omogočeno vsem potrošnikom, je brezplačno in nezavezujoče.

2. Kako poteka skupinski nakup kaminskih peči na pelete?

ZPS bo v okviru skupinskega nakupa kaminskih peči na pelete ponudila potrošnikom možnost nakupa kakovostnih in učinkovitih kaminskih peči na pelete, ki so na mednarodnem primerjalnem testu potrošniških organizacij prejele dovolj visoko oceno (»dobro« ali »zelo dobro«). Vsi potrošniki, ki bodo oddali prijavo (se registrirali) za sodelovanje v skupinskem nakupu kaminskih peči na pelete (na spletni strani www.SKUPINSKInakupZPS.si), bodo prejeli informacijo o ponudbi skupinskega nakupa za nakup kaminskih peči na pelete. Po prejemu ponudbe se vsi potrošniki, prijavljeni v skupinski nakup kaminskih peči na pelete, prosto odločijo, ali bodo nakup opravili ali ne.

Zveza potrošnikov Slovenije je organizator kampanje skupinskega nakupa in ne nastopa kot prodajalec. Potrošniki opravijo nakup neposredno pri izbranem ponudniku, ki bo v okviru skupinskega nakupa ponudil ugoden nakup kakovostnih kaminskih peči na pelete po pogojih skupinskega nakupa.

3. Kakšen je časovni potek skupinskega nakupa kaminskih peči na pelete?

  1. Od 5. avgusta 2019: začetek zbiranja spletnih prijav za sodelovanje v skupinskem nakupu.
  2. Začetek septembra 2019: prejem elektronske pošte z informacijo o ponudbi skupinskega nakupa in navodili za izvedbo nakupa.
  3. Do 15. oktobra 2019: ob odločitvi za nakup kaminske peči na pelete po pogojih skupinskega nakupa registriran uporabnik opravi nakup pri ponudniku. S tem datumom se skupinski nakup zaključi in nakup po pogojih skupinskega nakupa ni več mogoč.

4. Ali so zaloge iz ponudbe skupinskega nakupa omejene?

Da. V okviru skupinskega nakupa bomo zagotovili omejeno količino kaminskih peči na pelete, ki jih bodo lahko registrirani potrošniki kupili po pogojih skupinskega nakupa pri izbranem ponudniku. Nakup bo mogoče opraviti od trenutka, ko bodo registrirani uporabniki prejeli ponudbo skupinskega nakupa. Kot organizator skupinskega nakupa si pridržujemo pravico, da glede na razpoložljive zaloge predčasno zaključimo možnost nakupa posameznega modela naprave ali skupinski nakup v celoti. Prav tako si pridržujemo pravico, da v dogovoru s ponudnikom zagotovimo dodatne količine naprav po za potrošnika enakih pogojih skupinskega nakupa.

5. Kdo organizira skupinski nakup klimatskih naprav?

Organizator kampanje za skupinski nakup je Zveza potrošnikov Slovenije – društvo, Frankopanska 5, 1000 Ljubljana. Elektronski naslov: zps@zps.si.

6. Zakaj ZPS organizira kampanjo za skupinski nakup kaminskih peči na pelete?

Izvedba skupinskega nakupa kaminskih peči na pelete je del projekta CLEAR 2.0, pri katerem kot partner sodeluje tudi Zveza potrošnikov Slovenije oziroma njen Inštitut za potrošniške raziskave MIPOR. V konzorciju projekta poleg Evropske potrošniške organizacije (BEUC), Mednarodne organizacije za potrošniške raziskave in primerjalno testiranje (ICRT) ter slovenske potrošniške organizacije sodeluje še pet evropskih potrošniških organizacij iz Belgije, Italije, Portugalske, Španije in Češke. Posamezne aktivnosti so usmerjene k spremembi vedenja potrošnikov in oblikovanju skupin potrošnikov za skupinski nakup na OVE temelječih tehnologij.

7. Ali je ZPS v preteklosti že organizirala skupinski nakup?

Da. ZPS je organizirala že štiri skupinske nakupe, in sicer treh skupinskih nakupov električne energije in zemeljskega plina ter skupinski nakup klimatskih naprav. Dobavitelja elektrike in/ali plina je v kampanjah skupaj zamenjalo (ali sprejelo zmagovalne tarife naše kampanje) več kot 25.000 gospodinjstev, klimatsko napravo pa si je v okviru skupinskega nakupa klimatskih naprav zagotovilo več kot 600 slovenskih gospodinjstev.

8. Kdo lahko sodeluje pri skupinskem nakupu kaminskih peči na pelete?

Sodelovanje je omogočeno vsem potrošnikom (fizične osebe), ki želijo opraviti nakup kaminske peči na pelete po pogojih skupinskega nakupa. V skupinski nakup se lahko s prijavo pridružijo vsi potrošniki, tudi tisti, ki niso člani Zveze potrošnikov Slovenije. Prijava v skupinski nakup je brezplačna in nezavezujoča.

9. Kje in kako opravim prijavo v skupinski nakup in katere podatke potrebujem za ta namen?

Prijavo za sodelovanje v skupinskem nakupu oddate na spletnem naslovu www.SKUPINSKInakupZPS.si. Prijava v skupinski nakup je brezplačna in nezavezujoča. Pomembno je, da so navedeni pravilni podatki in čim bolj popolne informacije.

10. Zakaj nisem prejel/a potrditvenega elektronskega sporočila o uspešni prijavi k sodelovanju v skupinskem nakupu?

Morda je naše e-sporočilo pristalo v mapi za neželena sporočila (spam), zato najprej poglejte vsebino te mape v vaši elektronski pošti (uporabniki Gmaila tudi zavihka Družabno ali Promocija). Druga možnost je, da ste morebiti v postopku prijave/registracije po pomoti vnesli napačen e-naslov. Če še vedno niste našli vzroka, nam pišite na e-naslov: kaminske@skupinskinakupzps.si

11. Ali lahko pri skupinskem nakupu kaminskih peči na pelete sodelujejo le člani Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS)?

Ne. V skupinskem nakupu lahko sodelujejo vsi potrošniki, ne glede na članstvo v ZPS. Skupinski nakupi so za evropske potrošnike uveljavljen način ugodnih nakupov kakovostnih izdelkov (testiranih na neodvisnih testiranjih potrošniških organizacij).

12. Ali je prijava res brez obveznosti in nezavezujoča?

Tako je. Prijava za sodelovanje v skupinskem nakupu je pogoj za prejem ponudbe skupinskega nakupa in je brezplačna in nezavezujoča. S prijavo niste zavezani k nakupu. Zanj se lahko prosto odločite po prejeti ponudbi, lahko pa nakupa preprosto ne opravite.

14. Ali bo ZPS zaslužila, če opravim nakup kaminske peči na pelete v okviru skupinskega nakupa?

Ne. Projekt CLEAR 2.0 (v okviru katerega se med drugim izvaja tudi ta skupinski nakup) financira Evropska unija v okviru programa za raziskave in inovacije Obzorje 2020 (Horizon 2020, pogodba št. 749402).

15. Ali so moji osebni podatki varovani?

Da, vsi vaši osebni podatki so varovani. Upravljavec osebnih podatkov je Zveza potrošnikov Slovenije, Frankopanska 5, 1000 Ljubljana. Naš tehnični partner je kot pogodbeni obdelovalec osebnih podatkov zavezan enakim evropskim standardom varovanja osebnih podatkov kot Zveza potrošnikov Slovenije. S pogodbenimi določili smo se močno zavezali k spoštovanju zakonodaje na področju osebnih podatkov in s tem zagotovili, da naš tehnični partner dosega enako visoke standarde varovanja osebnih podatkov.

16. Zakaj je elektronski naslov obvezen podatek za sodelovanje v skupinskem nakupu?

Skupinski nakup kaminskih peči na pelete je spletna kampanja, zato vsa komunikacija poteka (predvsem) po elektronski pošti. Vaš elektronski naslov potrebujemo za obveščanje o poteku skupinskega nakupa, za obveščanje o ponudbi skupinskega nakupa in za obveščanje o možnosti/načinu izvedbe nakupa izbrane kaminske peči na pelete v okviru skupinskega nakupa.

17. Do kdaj se lahko prijavim za sodelovanje v skupinskem nakupu?

Prijave zbiramo na spletnem naslovu www.SKUPINSKInakupZPS.si od 5. avgusta 2019. Po 5. 9. 2019 bomo začeli pošiljati informacije o ponudbi skupinskega nakupa kaminskih peči na pelete.

18. Kdaj lahko pričakujem ponudbo?

Ponudbe bodo potrošniki, prijavljeni v skupinski nakup, prejeli v začetku septembra 2019.

21. Kako opravim nakup kaminske peči na pelete?

Vsi, ki ste na spletni strani www.SKUPINSKInakupZPS.si oddali brezplačno in nezavezujočo prijavo v skupinski nakup, ste po elektronski pošti dobili ponudbo skupinskega nakupa in kodo, ki omogoča uveljavljanje pravice do nakupa naprave po pogojih skupinskega nakupa pri izbranem ponudniku – M Tehnika. Kodo natisnite in se z njo odpravite v eno izmed poslovalnic M Tehnika. Če nimate tiskalnika, lahko trgovcu v poslovalnici na oddelku za ogrevanje ustno poveste vašo kodo.

22. Ali je pred nakupom kaminske peči mogoč ogled situacije na naslovu, kjer nameravam vgraditi peč?

Da. V poslovalnici M Tehnika, na oddelku za ogrevanje, poiščite prodajalca in se dogovorite za ogled, ki ga bo pri vas opravil strokovnjak podjetja Vega Produkt (pogodbeni partner izbranega ponudnika skupinskega nakupa). Prejeli boste potrdilo o naročilu ogleda, v primeru, da se ne odločite za ogled, pa potrdilo o zavrnitvi ogleda. Priporočamo, da se odločite za izvedbo ogleda. Če namreč kupite peč brez predhodnega ogleda, pa se izkaže, da vgradnja ni mogoča, ne morete odstopiti od nakupa.

23. Ali moram strošek ogleda plačati?

Ogled stane 60 evrov z DDV – v primeru nakupa kaminske peči ta strošek ni dodatno plačljiv. Če se ob ogledu izkaže, da vgradnja peči ni mogoča ali se odločite, da nakupa peči po pogojih skupinskega nakupa ne boste opravili ali pa od nakupa odstopite, ta strošek plačate po računu, ki vam ga izda podjetje Vega Produkt po opravljenem ogledu.

24. Kdo mi bo povedal, ali je vgradnja kaminske peči mogoča in kaj vse je treba pripraviti pred montažo?

Strokovnjak podjetja Vega Produkt bo po opravljenem ogledu naredil zapisnik, ki ga boste podpisali tudi vi in iz katerega bo jasno razvidno, ali je vgradnja peči mogoča ali ne. Prav tako bo navedel vsa potrebna dodatna dela in morebitne večje posege, ki jih je treba opraviti pred vgradnjo peči, vključno z okvirno ceno teh del.

25. Ali lahko izvajalca za dodatna dela priskrbim sam?

Odločitev, kdo vam bo izvedel potrebna dodatna dela in večje posege, je vaša. Priporočamo pa, da dela izvede podjetje Vega Produkt. Če se odločite za drugega izvajalca, morajo biti vsa dela opravljena v roku 30 dni od izdaje zapisnika o ogledu. Podjetje Vega Produkt pred montažo opravi še en ogled, da se preveri, ali so bila dela ustrezno izvedena. Ta ogled je za vas brezplačen. Podjetje Vega produkt ne daje garancije za izvedbena dela, ki jih opravi tretja oseba.

26. V kolikšnem času po opravljenem ogledu in izdaji zapisnika sledi montaža?

Če iz zapisnika o ogledu izhaja, da je montaža peči izvedljiva, se v roku 14 dni od ogleda z zapisnikom o ogledu in s kodo zglasite v poslovalnici M Tehnika (najbolje v tisti, v kateri ste naročili ogled) in opravite nakup peči. Priporočamo, da dokler nimate zapisnika o ogledu, iz katerega izhaja, da je montaža peči mogoča, ne opravljate nakupa peči (ne v celoti ne delno). Po izvedbi celotnega ali delnega plačila kupnine kaminske peči se boste s podjetjem Vega Produkt dogovorili za termin montaže, ki bo sledila najpozneje v roku 14 dni po plačilu. Izvajalec vas bo tri dni pred montažo po telefonu obvestil o točnem datumu montaže in predvideni uri zaključka montaže, v primeru višje sile (npr. zastoji na cesti) pa tudi o predvideni zamudi.

27. Ali moram na dan montaže poskrbeti še za kakšno stvar?

Da, na dan montaže morate zagotoviti dimnikarja – ta mora namreč pred prvim zagonom peči opraviti dimnikarski pregled in izdati zapisnik, na podlagi pozitivnega mnenja pa peč vpisati v evidenco malih kurilnih naprav. Strošek dimnikarja plačate vi.

28. Ali je kaminsko peč mogoče kupiti na obroke?

Plačilo kupnine je mogoče izvesti bodisi z gotovino bodisi s plačilnimi in kreditnimi karticami ali drugimi dovoljenimi plačilnimi sredstvi.

29. Živim v bloku. Ali nakup kaminske peči na pelete pride v poštev tudi zame?

Če ima stanovanje v večstanovanjski stavbi dimnik, je montaža peči načeloma mogoča. Potrošnik to preveri pri svojem upravniku večstanovanjske stavbe in se posvetuje pri izvajalcu dimnikarskih storitev.