×

 

Spletna stran uporablja piškotke, s pomočjo katerih vam omogočimo boljšo uporabniško izkušnjo.

Prikaži podrobnosti

Trajnostna energija

Uporaba sodobnih tehnologij in ukrepov, ki izkoriščajo obnovljive vire energije, je ključna za prehod v trajnostno in nizkoogljično družbo. Pri doseganju energetskih in okoljskih ciljev pomembno vlogo igramo tudi potrošniki – z učinkovito rabo energije v gospodinjstvih in uporabo naprav za izkoriščanje obnovljivih virov. Za vas smo na enem mestu zbrali nekaj prosto dostopnih vsebin - člankov in publikacij. Za prost dostop do celotne vsebine kliknite na naslov prispevka.

Test prenosnih klimatskih naprav

Prenosne klimatske naprave so občutno manj učinkovite kot stenske, precej glasnejše in le redke imajo tudi funkcijo ogrevanja, a so kljub temu za marsikoga praktična in edina rešitev za hlajenje v vročih dneh.

Test klimatskih naprav 2019

Na testu smo preizkusili učinkovitost stenskih klimatskih naprav z ločenima zunanjo in notranjo enoto z močjo 2,5 in 3,5 kW. Zmagovalka tokratnega testa v razredu 2,5 kW je cenejša tako od drugo- kot tretjeuvrščene, pri čemer je za učinkovitost edina dobila oceno zelo dobro.

Poenostavljena energijska nalepka

Evropska komisija je sprejela dogovor o novi – poenostavljeni – energijski nalepki za pet skupin izdelkov: svetila, hladilnike, televizorje, pomivalne in pralne stroje, ki bo potrošnikom olajšala izbiro energijsko varčnih aparatov.

Prezračevanje je nujno tudi pozimi

Zaradi nezadostnega prezračevanja lahko relativna zračna vlažnost v prostorih hitro preseže 70 ali celo 80 odstotkov, še zlasti, če smo v želji po čim manjših toplotnih izgubah vgradili nova okna, ki dobro tesnijo. Če odvečne vlage ne spravimo ven, bo prej ali slej težave začela povzročati plesen.

EU potrošnikom olajšuje pot do obnovljivih virov

Konec leta 2018 sprejeta Direktiva o obnovljivih virih energije potrošnikom daje pravico, da električno energijo proizvajajo in porabljajo v lastnih gospodinjstvih, presežke pa prodajo v omrežje po tržni ceni. Direktiva o energetski učinkovitosti pa določa smele cilje za varčevanje z energijo in ukrepe za zmanjšanje njene rabe.

Test lesnih peletov 2018

Tudi v letu 2018 smo v sodelovanju z Gozdarskim inštitutom Slovenije testirali lesne pelete. Med 25 vzorci se je našel en neustrezen, pri kar šestih pa smo na podlagi izmerjenih parametrov določili nižji kakovostni razred, kot je bil označen na embalaži.

Postavitev sončne elektrarne

Eno glavnih vprašanj investitorjev, ki razmišljajo o lastni sončni elektrarni, je: ali se splača? Glede na informativne izračune, ki smo jih prejeli od izvajalcev, se naložba za 5-kilovatno elektrarno povrne v približno 15 letih, dodatni prihranek v 30 letih delovanja je približno 8000 evrov.

Trajnostna raba energije v gospodinjstvih

Ključni motiv za trajnostno in varčnejšo rabo energije je prihranek, glavni oviri pa neudobje, povezano s spremembo bivalnih navad, in stroški naložb v rabo obnovljivih virov, je med drugim pokazala raziskava, ki smo jo v okviru evropskega projekta Clear 2.0 izvedli v 112 slovenskih gospodinjstvih.

Eno- ali dvotarifno merjenje?

Odločitev za eno- ali dvotarifno merjenje porabe električne energije v gospodinjstvu je v veliki meri pogojena z bivalnimi navadami. Enotarifni obračun ima približno 31 odstotkov gospodinjskih odjemalcev v Sloveniji, preostali imajo dvotarifnega, pri čemer je enotarifni ugodnejši le za redka gospodinjstva.

S projektom Clear 2.0 spodbujamo prehod v nizkoogljično družbo

Pomembno vlogo pri doseganju energetskih in okoljskih ciljev ter s tem povezano večjo rabo obnovljivih virov, ki si jih je zastavila EU, bomo imeli tudi potrošniki. ZPS in MIPOR sta se zato pridružila konzorciju potrošniških organizacij iz šestih držav, ki so septembra lani začele izvajati projekt Clear 2.0.

Razlike med podatki na energijski nalepki in ocenami na testu

"Ugotovil sem, da se ocene testiranih pralnih strojev za hrupnost, porabo energije in vode ne ujemajo vedno s tem, kar preberem na energijskih nalepkah. Se pri nakupu sploh lahko zanesemo na podatke na energijski nalepki?"

Posebna izdaja ZPStest: Energija

Pripravili smo posebno izdajo revije ZPStest, namenjeno energiji. Med drugim lahko preberete, zakaj se splača preveriti in morda zamenjati glavno varovalko, kako izbrati varčne sijalke, kako brati informacije na energijski nalepki in kako vam te informacije koristijo pri izbiranju gospodinjskega aparata.

Varčno skozi zimo

Stroški ogrevanja močno bremenijo družinske proračune, pri čemer v najmanj 40 odstotkih gospodinjstev za pokrivanje energetskih potreb porabijo več kot deset odstotkov dohodkov. Naj ogrevamo tudi ponoči? Kako prezračevati pozimi? Kdaj kupiti kurilno olje? Odgovarjamo na ta in druga vprašanja.

Test lesnih peletov

Potem ko smo predlani ugotovili, da se je kakovost preizkušenih peletov v povprečju poslabšala, so rezultati letošnjega preizkusa takšni, kot so jih vajeni na najbolj razvitih trgih. Med 25 vzorci so bili štirje, ki niso ustrezali označeni kakovosti, nobeden od njih pa ni bil neustrezen.

Varčno in udobno ogrevanje s peleti

Ogrevanje z lesno biomaso je glede na naraščajoče cene fosilnih energentov eden najbolj varčnih načinov ogrevanja, saj se grejemo se tudi za polovico ceneje kot s kurilnim oljem – a le, če kakovostna goriva kurimo v kakovostni peči z ustrezno nastavljenim sistemom gorenja in odvodom dimnih plinov.

Klimatske naprave - Enkrat na leto sta nujna pregled in čiščenje

Imate občutek, da vaša klimatska naprava ne hladi tako, kot bi morala? Je glasnejša kot običajno? Se iz nje širijo neprijetne vonjave? Potem je skrajni čas za redni letni servisni pregled in čiščenje naprave.

Zakaj aparati doma potrošijo več kot obljublja energijska nalepka?

Poraba energije gospodinjskih aparatov je v domačem okolju precej večja, kot navajajo številke na obvezni energijski nalepki. Izmerjena poraba odstopa v večini primerov navzgor, v posameznih primerih tudi do dvakrat.

Peleti: Kakovost potrjujejo certifikati

Peleti kakovostnih razredov A1 ali A2 so edini, ki jih potrošniške organizacije priporočamo za nakup. Poglejmo, katere oznake na vrečah oziroma certifikati vodijo k pravilni nakupni odločitvi.

Peleti: najprej cena, nato ekologija

Nova kurilna sezona je na videz še precej oddaljena, a nekatera gospodinjstva se nanjo že resno pripravljajo. Kot običajno, bomo tudi letos jeseni o lesnih peletih napisali nekaj več konkretnih stvari, o nekaterih smo vas pred časom spraševali tudi v spletni anketi.

Zbiralniki sončne energije

Z zbiralniki sončne energije (sončni kolektorji) lahko v dnevih, obsijanih s soncem, zadostimo vsem potrebam po topli sanitarni vodi v gospodinjstvu. Ko je sončnih žarkov manj, zagotavljajo od 70 do 75 odstotkov potreb po topli vodi, spomladi in jeseni pa so dobrodošla podpora ogrevanju prostorov.

Od 1.januarja 2017 zemeljski plin obračunan v kWh - enako kot električna energija

S 1. 1. 2017 zemeljski plin ni več obračunan količinsko v kubičnih metrih, temveč v energijskih enotah kWh, cena plina je izražena v EUR/kWh. Enako velja za omrežnino, prispevke in trošarino. Primerjava z drugimi energenti bo tako lažja.

Okoljsko sprejemljiv način ogrevanja

Toplotne črpalke za svoje delovanje uporabljajo velik delež obnovljivih virov, posledično so okoljsko sprejemljiv in ekonomsko učinkovit način ogrevanja s (potencialno) pozitivnimi družbenimi multiplikativnimi učinki. Poleg tega so primerne skoraj za vse stavbe.

Petina aparatov bolj potratna kot zatrjujejo proizvajalci

Eden izmed petih gospodinjskih aparatov porabi več električne energije, kot je zapisano na energijski nalepki, 18 izmed 100 preizkušenih aparatov pa ne ustreza zahtevam ecodesigna.